29 Mayıs 2010 Cumartesi

Silverlight Öğreniyorum ...




Müjde Silverlight ‘ a yeni başlayanlar yada başlamak isteyenler işte size muhteşem bir kaynak hemde Türkçe :) . Evet doğru duyuyorsunuz dediklerimi Yusuf Karakaş arkadaşım yeni bir proje ile ‘Silverlight Öğreniyorum ‘ diye bir kaynak paylaşıyor.Size bunu duyurmak istedim buradan ve bunu okuyup yararlanan arkadaşlar Silverlight ‘ a güzel bir giriş yaparak başlamış olacaktır …

İşte o güzel link burada :) : http://tinyurl.com/24c63ys

30 Nisan 2010 Cuma

75.Yıl DMO Bilgisayar Anadolu Teknik Lisesi INETA K12 Semineri



Bugün INETA K12 Speaker ' ı Yusuf KARAKAŞ Sarıgazi' deki 75.Yıl DMO Bilgisayar Anadolu Teknik Lisesinde bir seminer gerçekleştirdi.Bende ona orda asistanlık görevinde bulundum.Bu görevden de oldukça mutluydum :) Seminer oldukça keyifliydi ve genel olarak seminerde Silverlight konusuna değinildi ve güzel demolar gerçekleştirildi ve tabi demolar olunca izleyenler daha büyük bir heyecanla izlemeye başladı.Seminer sonunda da öğrencilere birkaç hediye verildi.Bu semineri ayarlayan Eren Emre SAMUR ' a ve bana her konuda yardımcı Yusuf KARAKAŞ ' a çok teşekkür ediyorum.

Seminerden birkaç kare ...





23 Nisan 2010 Cuma

Silverlight ' ta Dinamik Fotoğraf Ekleme ve Slayt Yapma

Silverlight ‘ la birlikte artık dinamik olarak resimleri yükleyebiliyoruz ve bu resimleri çok güzel derleyip kullanma şansımız var. Bu makalede silverlight ‘ ta ufak bir resim slaytı yapıcam yani server üzerine bazı resimleri koyucam ve developer kısmında onları kullanıcam bu makalede genellikle dinamik olarak resmin nasıl geldiğini görücez ve nasıl eklediğini görücez .

Öncelikle silverlight projemizi açıyoruz ve burada RIA servis bölümüne fotoğraflarımızı ekliyoruz.




Fotoğraflarımızı ekledikten sonra gelelim developer kısmına :)

Not: Bu bir slayt projesi olduğu için yazacağım kodları butonun click event ına yazmamız gerekir.



string[] dizi = new string[4];

dizi[0] =("http://localhost:59487/photo/photo1.jpg");

dizi[1]=("http://localhost:59487/photo/photo2.jpg");

dizi[2] = ("http://localhost:59487/photo/photo3.jpg");

dizi[3] = ("http://localhost:59487/photo/photo4.jpg");


if (i < dizi.Length)
{
Uri Adres = new Uri(dizi[i], UriKind.RelativeOrAbsolute);

ImageSource kaynak = new BitmapImage(Adres);

resim1.SetValue(Image.SourceProperty, kaynak);

i += 1;

}

else

{

i = 0;

Uri Adres = new Uri(dizi[i], UriKind.RelativeOrAbsolute);

ImageSource kaynak = new BitmapImage(Adres);

resim1.SetValue(Image.SourceProperty, kaynak);

i += 1;

}


Burada yaptığımız iş ilk önce server kısmındaki fotoğrafları bir string dizinin içine alıyoruz.If kontorlünde yaptığımız işlem dizinin indeks sayısını kontrol etmek oluyor. Uri sınıfında bir nesne oluşturuyoruz sonra buna iki tane arguman yolluyoruz. Bu argumanlardan ilki önce fotoğrafın yolunu yolluyoruz diğeri ise fotoğrafın yolunun özelliğini yolluyoruz. ImageSource te ise onu yaratıp Image.SourceProperty sine atıyoruz. En sonda da değerlerimizi gönderiyoruz. Buradaki resim1 adlı değişkenimiz ise Image nesnesinden üretilmiştir , eğer bunu XAML ‘ de üretmeseydik elle kodumuzun en üst kısmında üretmeliydik yani bu uygulama yine temel olarak Image nesnesinin altında yer almaktadır. else komutunun altında ise sadece programımız kırılmasın diye yaptığım ufak bir uyarlamadır…

13 Nisan 2010 Salı

VİSUAL STUDIO 2010 ÇIKTI !!!

Kaç aydır bekliyoruz biz yazılımcılar bilmiyoruz ama beklediğimize deyicek galiba güzel bir şey hazırladıklarını düşünüyorum bize Microsoft mühendisleri :).2-3 Aydır devamlı Beta ve RC sürümlerle karşılaştık ama şimdi tam sürümünü kullanmaya başlayacağız.Güzel olan olaylardan biri de Dreamspark üye olan öğrencilerin hepsi bu tam sürümünü kullanmaya hakkı olacaktır beni de en çok sevindirici noktada bu oluyor :):)



Bu mesajı yazdığım saatlerde veya bundan 1 kaç gün sonra Silverlight ' ta Release olacak bu bize umut verici güzel bir olay oldu :).Ancak yine Visual Studio ' muzda görmek için yeni bir toolkit yüklememiz gerekecek galiba ...

16 Mart 2010 Salı

C# ta Temel Components(Bileşen) Nedir? ve Basit Bir Components Yapımı

Öncelikle konumuza Components yani bileşen kelimesinin anlamıyla başlayalım.Bu kelimenin genel tanımı ; Bağımsız ve yeniden kullanılabilen bir işlevselliktir. Components ile birlikte 4 temel özelliği de anlatalım.

Her bileşen bağımsızlık oluşturur.Yani bağımsızlıktan kastım yeniden tekrar tekrar kullanılabilir ayrıca yapımı ayrı bir özellik taşır.Yani bir bileşenin nasıl çalıştığını ve nasıl yapıldığını programın ön yüzünde göremeyiz.Ayrıca yeniden kullanılabilir olmasının nedeni ise temel bir konu olan public ve private erişim sınırlayıcılarıdır.


Şimdi örneğimize gelirse;

Öncelikle örneğimiz için bir proje açıyoruz ve bu projeyi Windows Forms Application olarak seçip açıyoruz.Bu projeyi açtıktan sonra Components nesnelerimizin hepsi aynı yerde tutulmasını istiyorsak projemizin üstüne sağ tıklayıp New Project deyip oradan Class Library açarız.Bunu açtığımız zaman isek bileşenlerimizi oluşturduğumuzda hepsini Class Library içinde oluşturucaz.





ClassLibrary yi de oluşturur iken ismini Sekiler yapıyoruz.Sekiller sınıfımızı oluşturduktan sonra yine sağ tıklayığ CustomControl ekliyoruz.Bu Control e de Dikdortgen ismini veriyoruz.Şimdi ise Dikdortgen Control ün içindeyken F7 tuşuna basıp kod ekranına geçeriz. Ve ondan sonra dikdörtgen oluşturmak için gerekli kodlarımızı yazarız…Eğer bu projeye ulaşmak isteyenler buradaki link bağlantısıyla projeyi indirebilirler.

Link Burada : http://hotfile.com/dl/33116483/668f921/Components_Deneme.rar.html


namespace Sekiller
{
public partial class CustomControl1 : Control
{
Pen CizgiRengi = new Pen(Color.Black, 2);

int x = 50;
[Category("Layout")]
[Description("Diktörgenin Genişliği")]
public int X
{
get { return x; }
set
{
if (value > 0 && value < 500)
{
x = value;
this.Width = x + 10;
this.Refresh();
}
else
{

}
}
}
int y = 50;
[Category("Layout")]
[Description("Diktörgenin Uzunluğu")]
public int Y
{
get { return y; }
set
{
if (true)
{
y = value;
this.Height = y + 10;
this.Refresh();
}
else
{

}
}
}

public CustomControl1()
{
InitializeComponent();

x = this.Width - 10;
y = this.Height - 10;
}

protected override void OnPaint(PaintEventArgs pe)
{
base.OnPaint(pe);
pe.Graphics.DrawRectangle(CizgiRengi, 5, 5, x, y);
}


}
}

26 Ocak 2010 Salı

C# İle Klip 1

Bu sene derste yaptığım bir kaç çalışmadan bir tanesi .İyi Seyirler ....

7 Ocak 2010 Perşembe

C# ' ta Tek Boyutlu Diziler ve Kullanımı

Dizi (array) ortak bir isim ile anılan aynı tür değişkenlerin saklandığı bir topluluktur. Tek boyutlu diziler C# ‘ ta çok yaygın kullanılmasına rağmen çok boyutlu dizilerde mevcuttur. Kullanıma göre kullanıcı bu seçimi belirler. Diziler çeşitli amaçlarda kullanılır ve diziler ilgili değişkenleri bir araya getirip gruplamak için kullanılır. Örneğin; bir haftadaki günlerin sayısını tutmak için dizi tanımlanabilir ya da bir yılın ayları tutmakta kullanılabilinir.


















Bu örnekte string türünde bir dizi tanımladık ve diziyi sonra boyutlandırdık. Bir haftanın 7 gününü bir diziye uyarlamamız için dizinin boyutunu 6 yaptık çünkü genellikle programlama dilinde nesnelerin çoğu 0 değerinden başlar. Dizimize değerleri girdikten sonra da foreach döngüsü ile dizi elemanlarımızı yazdırıyoruz.

C# İle .NET Framework Arasındaki Bağıntı

C# kendi başına incelenebilecek bir bilgisayar dili olmmasına rağmen C# ' ın çalıştırma ortamı (runtime enviroment) ile , yani .NET Framework ile özel bir ilişkisi vardır.Bunun iki sebebi vardır.Birincisi, C# başlangıçta Microsoft tarafından .NET Framework için kod geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır.İkincisi , C# tarafından kullanılan kütüphaneler , .NET Framewrok tarafından tanımlanan kütüphanelerdi.Yani , C# dilini .NET ortamından ayırmak mümkün olsa dahi her ikisi birbiriyle sıkı sıkıya bağlıdır.Bu nedenle, .NET Framework'ü genel olarak anlamak ve bunun için C# için önemini kavramak gerekir.

6 Ocak 2010 Çarşamba

Merhaba Dünya

Merhaba Dünya ...

Her yazılımcının bir bilgi paylaşımı için bir blog sitesine ihtiyacı olduğunun kanısındayım.Bende bu kervana girmek istedim.Evet, bende karsilastigim sorunlari, ilginç olaylari ve önemli haberleri sizlerlerle buradan paylasacagim.